Siirry suoraan sisältöön

Maiseman laserkaiverrus

5W Sculpfun S30 laserkaivertimella ja LightBurn ohjelmistolla saadaan kaiverrettua siisti kuva 3mm koivuvanerille. Tässä esimerkissä kaiverrettiin maisema Neitvuorelta Mikkelistä.

Huomioitavaa laserin kanssa työskennellessä on ennen kaikkia turvallisuus. Laserin suodattavat suojalasit ovat ehdoton varuste. Muista tärkeistä turvallisuusasioista myöhemmin lisää.

Maiseman laserkaiverrus

Laserkaiverruksessa ”värisävyt” perustuvat polton voimakkuuteen, joten kuva on ennen kaiverrusta hyvä muuntaa harmaasävyiseksi. Mikä tahansa kuvankäsittelyohjelmisto osaa tällaisen muunnoksen tehdä. Kun harmaasävykuva on siirretty LightBurn ohjelmistoon, ohjelma tunnistaa sen automaattisesti kuvaksi ja osaa käyttää sovittaa laserin tehon vastaamaan värin tummuutta. Kuvan sävyjä voi toki vielä ennen kaiverrusta muutella myös LightBurn ohjelmassa mutta isommat muokkaukset kannattaa tehdä oikealla kuvankäsittelyohjelmalla.

Maisemakaiverruksessa oli käytössä seuraavat asetukset:

  • Kuva, nopeus 4000mm/min, laserin maksimiteho 40%
  • Teksti, nopeus 1500mm/min, laserin teho 50%

Näillä asetuksilla kuvasta tuli hieman haalea, joten alla oleva kokeilu kaiverrettiin eri asetuksilla.

Tässä vieressä oleva husky kaiverrettiin 2500mm/min nopeudella 60% teholla samalle koivuvanerille ja kuvasta tuli jo selvästi syvemmän sävyinen. Lisään myöhemmin tänne blogisivuille myös taulukon, johon täydentelen mielestäni sopivia nopeuksia ja tehoja eri materiaaleille.

Vastaa